Passa al contingut principal

Cinema i pensament


Curs organitzat en col·laboració amb l'Associació Catalana per la Telemàtica Educativa (ACTE)

Presentació

La comprensió del món que ens envolta és el resultat de les múltiples experiències que carreguem a les nostres esquenes; tanmateix, no sempre ha estat fàcil comprendre els perquès de la nostra pròpia existència, atès que són molts els factors que poden interferir en la nostra capacitat de pensar lliurement. L’alienació del món virtual, els populismes polítics, el consum materialista, l’entreteniment banal i l’enorme quantitat d’informació sense filtres que rebem poden pertorbar la nostra capacitat per ser crítics amb el món en què vivim i amb la nostra pròpia existència. El cinema és una eina que ens pot ajudar a comprendre la realitat de forma simbòlica, mitjançant altres escenaris i trames allunyades de la nostra realitat immediata. Gràcies al cinema, som capaços de comprendre molts conceptes, idees, punts de vista i situacions que no es donen en un marc més propi i efectiu, com és la nostra vida diària, i també pot donar peu a la reflexió de certs temes d’actualitat que d’altra forma, no sabem com abordar-los. Partint d’aquesta base, l’objectiu d’aquest curs és ajudar a fomentar l’esperit reflexiu del nostre alumnat a partir de diverses propostes audiovisuals al voltant d’un tema d’actualitat que ens ajudarà a poder fer un acompanyament responsable envers les necessitats emocionals d’un alumnat que tot just comença a reflexionar sobre el món que l’envolta. 

Professora: Marina Núñez Romero

Objectius

Comprendre el cinema com a eina pedagògica Desenvolupar un tema especific a través d’un llargmetratge concret Establir bases per debatre temes d’actualitat a partir de la visió d’una pel·lícula o documental Fomentar el debat i la reflexió dels grans problemes de la societat Comprendre les principals idees que s’extreguin de cada debat proposat Construir unitats didàctiques a partir d’una pel·lícula Estructura i funcionament: La proposta formativa es centrarà en la lectura i visionat de diferents fragments de pel·lícules i que implicarà la participació en el blog de l’aula i l’elaboració d’una unitat d’aprenentatge. Tot el que es treballi en aquest curs haurà de servir per aprendre a fer ús del cinema com una eina més dins l’aula, així com dins del procés d’aprenentatge dels alumnes. 

 

Continguts

 1.- El cinema, una finestra al món. Aproximació al cinema com una forma d’explicar i d’entendre la vida. 

2.- La perspectiva del cinema. Ampliació i debat de diversos temes d’actualitat a través d’ exemples de pel·lícules. Els temes a tractar són: La construcció del jo a l’era de les xarxes socials. És posible viure al marge del sistema? 

3.- Pràctica. Creació d’una Unitat didàctica a partir d’una pel·lícula. Creació d’una unitat didàctica dedicada a una pel·lícula relacionant-la amb un tema d’actualitat del següent llistat: Conflictes bèlics, Temàtica LGTBI, Violència de gènere, Controvèrsia religiosa, Infància i abusos, Relacions i noves formes de comunicació, consum i estereotips materialistes, l’era del entreteniment superflu. Requisits: La participació al blog de l’aula és imprescindible. Tanmateix, es demanarà la visualització total de dues pel·lícules, “Her”, de Spike Jonze, i “Captain Fantastic” de Matt Ross; els alumnes han de poder tenir accés a aquestes dues pel·lícules.